Reisblog: Hawai’i, week 1(Oahu, Big Island)

Mijn droomreis heeft plaatsgevonden! Met veel bloed, zweet, tranen en plezier heb ik een reisplan voor een reis van 3 weken naar the Hawaiian Islands samengesteld, dus nu vind ik mezelf een expert en wil ik dat reisplan graag delen. Even zonder grappen, mijn ervaring is dat blogs + lonely island de beste combinatie is voor reisplannen, maar veel Nederlandse blogs over reizen naar Hawai’i kon ik niet vinden (al heb ik wel religieus Karlijntravels gevolgd voor bijvoorbeeld The Road to Hana). Anyhow, ik begin even met wat algemene feiten die ik wel leuk had gevonden om te weten vóór ik naar Hawaii ging:

1. Zorg dat je el-ke dag een auto hebt. Echt. Zonder auto ben je nergens op Hawaii. En als je denkt ‘dan pak ik wel een Uber‘ – ook dat lukt niet altijd. Zo stonden wij ‘s ochtends op Kaua’i klaar om naar het vliegveld te gaan, maar er was precies geen Uber te krijgen. Good luck dan. Over auto’s gesproken: wij hebben nergens een 4×4 gehad, is wellicht wel leuk, maar geen must wat mij betreft. Ook fijn om te weten: buiten Waikiki om hebben wij nergens problemen gehad met parkeren.

2. Onze indruk was dat men op Hawaii een beetje met de zon meeleeft: vroeg op in de ochtend en vroeg op de avond weer dicht. Zo kwamen wij na 22:00 op Honolulu aan en was er eigenlijk nergens eten te vinden. Ook de eerste avond verkeken wij ons hierop en gingen we (te laat en hongerig) op pad voor avondeten, om erachter te komen dat je op veel plekken 30 min+ in de rij moest staan. Dit resulteerde in een hangry stel dat maar (onsmakelijk) fastfood haalde. In Spanje en Italië schuifel je misschien rond 20:00 lekker naar het avondeten, maar dat zou ik op Hawaii afraden.

3. Plan vooruit. Voor steeds meer National Parks of bezienswaardigheden is een vooraf gereserveerde permit nodig, ook als je niet wilt kamperen. Hierdoor zijn wij hiken in Nā Pali Coast Wilderness National Park ‘misgelopen’.

4. Hawaii is duur, hier waren we gelukkig op voorbereid. Wij hebben best vaak zelf gekookt en ‘maar’ 2 excursies geboekt, maar alsnog moesten we halverwege even slikken om hoeveel geld eruit vloog! Wees je hier bewust van.

5. Draag eten bij je. Bij veel parken & stranden kun je drinkwater krijgen en naar de wc, maar verkopen ze geen eten of drankjes. Verwacht dus geen strand vol horeca à la Zandvoort (dikke + wel als je het mij vraagt, de stranden zijn er te mooi voor). Op elke route zijn vaak wel random foodtrucks te vinden die heerlijk en betaalbaar eten verkopen.

Oké, dat was het voorwoord. Let’s dive in! Week 1!

O’AHUDag 1, 2 + 20, 21

In het kort
Eten: Shorefyre (dinner), Pioneer Saloon (poke lunch), Eggs ‘n Things (ontbijt), Heavenly Island Lifestyle (dinner), Hawaiian Aroma Caffe (cocktails, live music & ontbijt)
To do: North Shore afrijden (richting Mokule’ia Beach), Surfen/surfles, Hiken naar Diamond Head lookout, Pearl Harbor (interessant om even kort rond te lopen, vlakbij het vliegveld) en oké, vooruit, loop even in Waikiki rond.
Verblijf: Waikiki Pearl (begin), Shoreline Hotel Waikiki (einde)

Uitgebreid
We zijn hier begonnen en geëindigd, dus ik gooi het begin en het einde even op één hoop, goed? De eerste dag wakker worden in Waikiki/Honolulu was even acclimatiseren, dit is niet het Hawaii dat je in je hoofd hebt. Dit is basically de Vegas-strip van O’ahu, om het even oneerbiedig te zeggen. Het is overlopen door luxe resorts en al het toeristische dat daarbij komt kijken. Waikiki is verder nog steeds wel echt een prachtig strand met het meest blauwe water imaginable hoor.

Na wat deceptie te voelen op dag 1, ook wegens het gefaalde avondeten (zie intro) hebben we op dag 2 om een uur of 8:00 een lekkere surf-sessie gedaan (we konden bij ons hotel elke dag 2 boards lenen, zo fijn!) en daarna zijn we naar de Diamond Head lookout gehiked. Voor deze hike moet je sinds wij geweest zijn reserveren, hou hier rekening mee. Op de weg terug moet – moet – je poke eten bij The Pioneer Saloon. Best goedkoop en misschien wel de lekkerste poke die wij hebben gegeten.


Toen we aan het einde van de vakantie terugkwamen in O’ahu, na heel wat Hawaiianen gesproken te hebben, zijn we als de wiedeweerga naar de North Shore gereden waar the real O’ahu-magic happens. Mensenkinderen, deze kant is mooi, zoek daar een slaapplek als je gaat! We zijn via Waimea en wat surfbare stranden naar het strand gereden waar veel van seizoen 1 van Lost is gefilmd: Mokule’ia Beach. Hier was zo goed als niemand en het is práchtig. We liepen daar wat langs het water en zagen opeens vlakbij ons 2 Green Sea Turtles voorbij zwemmen! Magisch. We hebben ook ergens gegeten op de route bij een heel leuk dorpje, maar daar weet ik helaas de naam niet meer van (sorry), maar stop gewoon affentoe onderweg! Er is zoveel moois.

Mokule’ia Beach

THE BIG ISLANDdag 3 t/m 6


Hilo side – in het kort
Eten: Tin Shack Bakery (ontbijt & lunch), verder veel zelf gekookt in de cottage.
To do: Waipi’o Valley, Akaka Falls, hiken in Hawai’i Volcanoes National Park, Kehena Black Sands Beach, stargazing op de Mauna Kea (wij hebben dit niet gedaan omdat het heel mistig was en we geen 4×4 naar de summit hebben gepakt).
Verblijf: Nature cottage in het bos

Uitgebreid
We landen vroeg in de ochtend op Kona, halen de auto op en rijden richting ons verblijf in de Puna-regio (heerlijke hippie regio en goed uitgangspunt voor bezienswaardigheden). Onderweg stoppen we bij Waipi’o Valley (helaas gesloten), Akaka Falls en Rainbow Falls. Die laatste kan je best skippen if you ask me, maar ik ben verwend qua watervallen. ‘s Avonds kookt de host van onze Airbnb een heerlijke maaltijd voor ons van wat ze op haar farm groeit. Deze AirBnb was echt magisch en een aanrader voor als je echt een beetje ‘off the grid’ wilt zitten.

De fantastische nature cottage <3

De eerste twee dagen ontbijten we bij Tin Shack Bakery (love) en spenderen we in Hawaii National Volcanoes Park (foto 1,2 & 3), we doen in de ochtend/middag wat hikes en rijden daarna naar het Kehena Black Sands Beach (foto 4) wat werkelijk paradijselijk is met enorm wilde golven. De eerste dag in het Volcanoes National Park doen we de Halema’uma’u Trail tot de Keanakāko’i Crater. Deze hike duurt ongeveer 5 uur en is prachtig, zeker als je net zo gek bent van planten als ik – want je ziet de mooiste creaties hier. Neem vooral een poncho/warme kleding mee, want in het bos kan het frisser zijn en regenen. De tweede dag doen we overdag de Kīlauea Iki Trail dwars door de krater (foto 3 in de slide hieronder), heel vet. ‘s Avonds gaan we terug om vanaf de Keanakāko’i Overlook te kijken naar lava-in-actie, bucketlist momentje (foto 3). We zorgen dat we om 18:15 geparkeerd staan bij de Old Crater Rim Drive zodat we rond zonsondergang (18.45) bij de Overlook staan, want we zijn natuurlijk niet de enige met dit ingenieuze idee en parkeerplekken zijn limited.

Op naar week 2 en de Kona-side!

Advertisement
Search for a Topic
Categories
Posted Recently
Submissions

Would you like to contribute as an editor or a writer to our blog? Let us know all the details about yourself and send us a message.